суббота, 12 октября 2013 г.

În prezent, prin Moldova trec aproape 20 la sută dintre exporturile de gaze realizate de "Gazprom". Adică o sa spună clar dimineaţa gazul, seara banii", a specificat Simion Furdui.


Reţelele magistrale de transport a gazelor naturale spre Europa sunt principala miză în cadrul negocierilor cu "Gazprom". Aşa explică blocarea negocierilor cu gigantul rus al gazelor deputatul democrat-liberal Simion Furdui, într-un interviu pentru "Europa Liberă".
În prezent, prin Moldova trec aproape 20 la sută dintre exporturile de gaze realizate de "Gazprom". Este o cifră de afaceri colosală şi problema este cine va controla aceste fluxuri, explică Simion Furdui.
"Gazprom în cazul de faţă o să condiţioneze nişte lucruri.  Ca de exemplu să preia reţelele magistrale ale Republicii Moldova care merg spre Balcani.  Chişinăul ar fi de dorit ca să nu accepte o astfel de divizare, fiindcă o să pierdem nişte argumente în relaţiile cu Gazprom", a menţionat democart-liberalul. http://www.pldm.md/index.php?searchword=Simion+Furdui&ordering=&searchphrase=all&option=com_search
Mai mult, deputatul spune că Moldova nu trebuie să cedeze Gazpromului reţelele magistrale.
"În cazul in care noi le cedăm pierdem argumentul, devenim absolut dependenţi de politica Gazprom. Adică o sa spună clar dimineaţa gazul, seara banii", a specificat Simion Furdui.
În 2011, Moldova a aderat la pachetul 2 şi 3 al Tratatului Energetic European. Acesta prevede divizarea activităţilor de transport, de cele de distribuţie a resurselor energetice. Astfel, MoldovaGaz va trebui împărţită în două, iar Gazprom ar putea insista să intre în posesia reţelelor magistrale de transport al gazelor naturale.

Комментариев нет:

Отправить комментарий